2010 m. lapkričio 30 d., antradienis

Žemaičių blynai

  • 600gr.virtų bulvių, plikytų pienu(tokiam kiekiui bulvių 100ml.verdančio pieno)
  • 6 šaukštai krakmolo
  • 3 šaukštai miltų
  • 1ned. kiaušinis
  • druskos
  • grietinėlės
  • sviesto
  • virtos mėsos apie 300gr.
  • svogūnas
Bulves išvirti ir tuoj pat sugrūsti, supilti verdantį pieną, trumpam uždėti ant viryklės, nugarinti maišant.Gerai atvėsinti, geriau, kad būtų šaldytuvo temperatūros.Šaltą košę, krakmolą, kiaušinį, druską išminkyti, padaryti blynelius, įdėti įdarą, užspaudyti kraštus ir iškepti ant aliejaus.Jei kartais masė būtų lipni išminkius, nei miltų, nei krakmolo nedauginti, tiesiog nusiplauti rankas, sausai nusišluostyti, pasibarstyti krakmolu ir su šaukštu skverbti masės ir tada tarp pakrakmolintų rankų lengvai formuosis blynai, o galima tiesiog pasisijoti miltų ir krakmolo mišinio ant darbinio paviršiaus ir suplojus ploną blynelį, ant jo dėti mėsos blynelį, ant viršaus vėl masės blynelį ploną, kraštus užspaudyti, kas lieka aplinkui apipjauti.Įdarui virtą maltą mėsą suminkyti su svogūnu, skanu įdėti maltų grybų, jei mėsa sausa, galima įdėti majonezo, grietinės, ar tiesiog įmalti virtų lašinukų.Skanu virta jautiena ir svieste kepintas svogūnas, sudėtas į mėsą.Padažui ištirpinti sviestą, įpilti grietinėlės ir pakaitinti, kol sutirštės, galima ir su spirgučiais, juos pakepinus, įpjaustyti svogūną, įberti miltų kaupiną šaukštelį, pakepti, įpilti pieno stiklinę, užvirinti, dėti šaukštą grietinės, išjungti ugnį, išmaišyti.


4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Nelabai supratau, kaip tasbulves pužplikyti pienu? Visada žemaičiams verdu bulves su lupyna, poto atvėsusias nulupu ir sutarkuoju burokine tarka. Ar šitiems jūsų blynams toks varijantas netinka, gal reikia virti nuluptas bulves ir poto jas sugrūsti ir užpilti karštu pienu ( koks maždauug pieno kiekis?)

srove rašė...

Žinoma, galima virti ir su lupyna bulves, gausis šiek tiek kietesni, aš irgi kartais, kai lieka tokių bulvių, sumalu mėsmale ir tada pieno jau nepilu, bet, kai verdu nuskustas bulves, kai suminkau, užplikinu verdančiu pienu, dar pakaitinu ant viryklės šiek tiek, maišydama, tada atvėsinu gerai ir toliau jau darau blynus.O pieno kiekis panašiai, kaip bulvių košei, reiks kada maždaug pamatuoti, kai virsiu, tada pataisysiu, neturi gautis skysta, tokia puri, minkšta bulvių košė.Blynai su plikytomis bulvėmis, gaunasi tikrai minkštesni.

Anonimiškas rašė...

Nuostabios blynų nuotraukos :)

srove rašė...

Ačiū:)