2012 m. vasario 29 d., trečiadienis

Duona su manų kruopomis

Jeigu Aguonėlė pasakė, kad verta kepti šią duoną, tai reiškiasi reikia nedvejoti ir iškart kepti, nes kitaip ir būti negali, todėl, kad ji labai skani, drėgna,puri labai, ilgai nesenstanti, bet  ir senti jai nėra kada, nes ir šilta ji spėriai "susitraukia" su kokiu pienu,  net perpus:))Ačiū širdele už receptuką:)

 Raugui:
  • 75gr.šiaulių miltų (812 tipo)
  • 95gr.vandens
  • 10gr.raugo starterio
Sumaišyti viską ir palikti rūgti prie 26C  12-16val., man užtruko ilgiau porą val.

Plikiniui:
  • 90gr.manų kruopų
  • 225gr.verdančio vandens 
Kruopas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti brinkti 2-3val.(aš iškart dėjau kruopas į šaltą vandenį ir maišant užvirinau, taip ir manų košę verdu:) )  
 
Tešlai:
  • raugo
  • plikinio
  • 100gr.kvietinių miltų (550tipo)
  • 70gr.šiaulių kv. miltų (812 tipo)
  • 90gr.viso grūdo kvietinių miltų
  • 9gr.druskos
  • 8gr.alyvų aliejaus
  • gali prisireikti dar truputėlio vandens, kol tešla elastiška pasidarys, aš nematavau, bet dar pilstelėjau šiek tiek.
Druską ir aliejų padėti kol kas į šalį, kitus produktus dėti į kombainą ir apminkius, uždengus palikti ilsėtis 30min.Paskui suberti druską ir aliejų ir minkyti tešlą~10-12min.Uždengti ir kildinti 2,5val.prie 24-25C, kas 50min. ištampyti ir perlankstyti.Suformuoti kepaliuką ir dėti į kildinimo krepšelį, siūle į viršų.Kildinti 2-2,5 val.prie 24-25C temp.arba  arba 8 val prie 10° arba 18 val prie 5°. Pas mane temp. buvo ~21, tai man sunkokai kilo, bet aš kildinau dar valandą ilgiau ir manau, kad gavosi normaliai.
Kepti gerai įk. orkaitėje su skarda iki 240C su garais, po 10min. garus išleisti ir pabaigti kepti~30min. prisukus karštį iki 200C.
Šaltinis: http://aguonele.blogspot.com/2012/02/ir-dar-viena-duona-savaitgaliui-su-manu.html 



6 komentarai:

Odeta rašė...

Vis tik pasidarysiu duonos straterį, nes vis pas Tave ir Aguonėlę pasižiūriu, o pagaminti negaliu duonos...vis per tą tingėjimą. ŠAunuolė, kada aš taip?

srove rašė...

Sakai kada?Ogi dabar ir tuoj pat:))Imi ir pradedi, tik pradėti reikia ir paskui jau tingėsis į parduotuvę kulniuoti, nes suprasi, kad ten nėra to , ką gali turėti namie, aš aplamai galvoju, kad duonos kepimas, tai šventas reikalas:))

aguonele rašė...

Ai kokia graži ir korėta tau gavos ♥ Džiaugiuos, kad patiko! Man ji tai net labai patiko.

srove rašė...

Patiko ir man Aguonėle, tikrai skani:)

Odeta rašė...

Giriuosi...šiandien pasidariau raugo starterį. Ačiū už nuostabias duonas ir įkvėpimą jas kepti:)

srove rašė...

Ačiū, Odeta, bet už įkvėpimą ir duonas, tai laurai Aguonėlei, o kad pasidarei starteri, tai šaunu, kuo daugiau kepėjų, tuo daugiau įv. duonų ir skonių bus:)