- 135gr.miltų
- 135gr.cukraus
- 80gr.šviežiai spaustų apelsinų sulčių(gali būti su minkštimu)
- 3 dideli kiaušiniai
- kaupinas šaukštelis kepimo miltelių
- 3valg.šaukštai alyvų aliejaus
Kremui:
- 200gr. maskarponės sūrio(aš dariau namie 200gr.30%griet. supyliau į 0,7ltr. pieno, kai užvirė, įpyliau 3 šaukštus citrinos sulčių ir kai sutraukė, nukošiau)
- 400gr.grietinėlės(mano buvo 30%, tai dėjau pakelį standiklio)
- 2šaukštai cukraus
- šaukštas aguonų
- citrinos rūgštelės pagal skonį
- džiovintų spanguolių 1/3stiklinės
100gr.gero sviesto ištirpinau puodelyje, dėjau 200gr, karvutės saldainių, kai išsileido, dar vos vos pakaitinau, neilgai, nes bijojau, kad labai nesukietėtų paskui ir pridėjau kepintų, be lukštų pasmulkintų riešutų apie stiklinę : lazdyno, migdolų, graikiškų.Išmaišiau, dėjau sluoksnelį ant sultimis drėkinto biskvito, palaukiau, kol praauš, ant riešutinės karamelės-kremą, tą patį pakartojau su antru biskvitu.Skanu, tik gal truputį saldoka, nes karvutė šiaip saldi savaime, bet tortui, nuodėmių būti negali:) Taigi, kas mėgstat saldžiai, tai toks puskietis riešutinis traškumas skanu, kas nemėgstat galit pasitenkinti ir be karamelės.Parą jam pastovėjus, po to jį ragavusių, buvo labai išgirtas ir kad tie traškūs karameliniai riešutai cool! :DDD Tik gražiai atpjauti neina:(
Šaltinis knyga:Baking Illustrated , išvertė Yelena
ir Neringos blog'as
16 komentarų:
Labai knieti sužinoti, ar šis tortas panašus į tarybinių laikų tortą "Puriena"? Tas, kiek atsimenu, buvo be aguonų, ar aš klystų? :)
Na tikrai neatsimenu aš tokio torto:(Visokių magdžių, naujienų, seklyčių ir t.t., tai net skonį pamenu, bet tos purienos tikrai ne:), arba sklerozė, arba ne mano skonio buvo.Gal galit pakomentuoti, koks maždaug jis ten buvo, koks skonis, į ką panašus, nes nežinau su kuo lyginti.Šito torto receptas nukopijuotas jau senai gulėjo ir laukė eilės, pavadininmas gal ir netikslus, bet kažkas panašaus į purusis, ar puriena, todėl nemanau, kad tai tas pats receptas.
"Puriena" buvo labai drėgnas tortas, gal net šlapias :) O skonio aš pati nelabai atsimenu :) Tik žinau, kad tai buvo mamos mėgstamiausias tortas, todėl jau seniai noriu jau iškepti, bet nerandu recepto :)
Matyt gerai užslaptintas buvo:)nes šiaip dauguma senųjų tortų receptų gyvi iki šių dienų, bet gal ir yra kažkur, tik pavadinimu kitokiu.Linkiu surasti savo svajonių tortuką:)
Tarybinių laikų Puriena buvo parduodama duonos parduotuvėse, nes buvo gaminam duonos kombinatų, ne konditerijos cechu. Tai visiškai kitoks tortas, nes ana puriena buvo gaminama su sviestiniu kremu (apie maskarponę tada mažai kas arba niekas negirdėjo) su garstyčiomis. O biskvitas buvo riebus su trupučiu sviesto . Riebus - čia pavadinimas, bet ne apibūdinimas )
O čia tai naujiena, stengiausi prisiminti tas senų laikų duonines, tai atmintyje likę tik vafliai kažkokie sutepti, pardavinėjami duoninėse, dar meduolių būdavo, aišku duonelių, bandelių, kurių skonį ir dabar pamenu, o va tortų kad būtų ten buvę, tai jau neatsimenu, tik gerai pamenu tuos biskvitinius tortus, kurie būdavo parduotuvėse su daaaug margarinio, kakavinio pertepimo, kurį sunkiai sekdavosi nukrapštyti nuo gomurio:))
Puriena mano mėgstamiausias tortas. Jo būna visose Maximose.:)
Na va, ir kodėl aš tokia atsilikusi nuo viso pasaulio, net nepastebėjau tokio...Karamelinį su slyvomis esu ragavusi ir tą pyragaitį su maskarpone, o daugiau turbūt nieko iš ten, reiks atkreipti dėmesį, iš ko jis ten susideda.Dėkui už info.
Srove, norejau paklausti ar galeciau mascarpones pasidaryti su kaimiska grietine? :) ar butinai turi buti 30 proc riebumo?
Nebūtinai, aš tokią turėjau, iš tokios ir dariau, tik grietinėlė turi būti šviežia.
labai ačiū už atsakymą, reikės pabandyt :)
Prašau, nėra už ką:)
norejau paklausti ar tikrai gaunasi kaip pirktine maskarpone ar labiau paprasta riebi varske ačiū
Man labiau panašu į pirktinę maskarponę, jei dar iš geros kaimiškos grietinėlės šviežios sutraukinta, tai net labai panašu į maskarponę, bet visvien tokia kaip pirktinė nėra, bet ir į riebią varškę man nėra panašu.Prancūzijoje mačiau maskarponės kelių rūšių, mėlyni indeliai ir raudoni, vieni pigesni kiti brangesni, matomai skiriasi riebumas, alia man kuo riebesnė, tuo skanesnė:))
Laba diena,
va ir paragavome torciuka :) tikrai labai minkstas, svelnus, purus ir skanusssss! :) ech... senoji Tarybine Puriena... gaila, bet cia ne tas torciukas :(
ir dar klausimelis, kaip taip graziai papuosete torciuko virsu?Aciu uz receptuka, gimines isgyre! :)
Labutis,
Kaip iškilo čia tie debatai apie senają purieną, tai užmačiau maximoje tortiką su tokiu pavadinimu, aišku nusipirkau paragauti, aš turbūt sugedusi su savo skoniu:) bet ne tik man, bet ir kitiems ragavusiems visai nepatiko, aitriai pridėta kvapų, ko gero ten margarinas pertepime ir tiek jo ten daug, biskvitas puriklių mišinys, nieko daugiau, žodžiu nieko gero ir jei ta senovinė puriena panaši į šį tortą, tai ne mano skonio:)
O viršų čia tik taip su baltu ir juodu šokoladu užpyliau ir peilio galiuku sumakalavau, nes namie buvo skirtas valgyti, tai be puošybų:)
Ačiū!ir smagu, kad buvo valgomas:)
Rašyti komentarą