2011 m. gruodžio 23 d., penktadienis

Dan Lepard lengvas raugo starteris


Dan siūlo naudoti 0,5ltr. talpos stiklainį.Viso proceso metu, maitinant raugą vandens temperatūra turi buti 20C.

1 diena
     50g vandens 20 ˚ C
    2 suapvalinti šaukšteliai ruginių miltų
    2 suapvalinti šaukšteliai  kvietinių miltų
    2 suapvalinti arbatiniai šaukšteliai serbentų ar razinų (dėjau razinas)
    2 suapvalinti šaukšteliai neriebaus jogurto


Išmaišyti viską ir uždengus palikti 24val.(aklinai neuždengti, turi gauti truputį oro)
Mano pradžia buvo tokia:
2 diena
    50g vandens 20 ˚ C
    2 suapvalinti šaukšteliai ruginių miltų
    2 suapvalinti šaukšteliai kvietinių miltų

Pirmiausia supilti vandenį, paskui miltus, vėl uždengti ir palikti 24 val.
Raugas skaniai kvepia šviežiu rūgpieniu ir antros dienos vaizdelis:


3 diena
    100g vandens 20 ˚ C
    4 suapvalinti šaukšteliai ruginių miltų
    4 suapvalinti šaukšteliai kvietinių miltų
Pilti vandenį, paskui dėti miltus ir išmaišyti, palikti 24 val. uždengus

Mano raugas jau pradeda šiek tiek leisti burbuliukus, ir vis dar skaniai kvepia (kamb. temp. pas mane 20-21)
4 diena
    100g vandens 20 ˚ C
    4 suapvalinti šaukšteliai ruginių miltų
    4 suapvalinti šaukšteliai kvietinių miltų
Prieš pridedant vandenį ir miltus, tris ketvirtadalius raugo reikia išmesti, bet grąžinti atgal razinas. Per kokį mažą rėtį perkošti ir razinos paliks ant jo, jas sudėti atgal į stiklainį, raugą pasverti, gautą svorį padalinti iš keturių ir vieną gautą dalį įdėti į stiklainį, man kažkur 70gr. gavosi+razinos.Dabar jau galima pilti nurodydytą vandenį ir miltus, uždengti ir padėti vėl 24 val.

Mano raugas jau burbuliuoja pamažu.Kvepia vis taip pat dar.
5 diena
    100g vandens 20 ˚ C
    125g kvietinių miltų
Vėl pakartoti, kaip ir 4 dieną, pirma išmesti tris dalis raugo, o vieną palikti, razinų nebedėjau, nes jau daug burbuliukų ir šiek tiek aštresnis, bet vistiek geras raugo kvapas.Taigi vėl supilti vandenį ir įdėjus šviežius miltus išmaišyti, uždengti ir palikti 24 val.Gražiai sau burbuliuoja maniškis:)

6 diena
    50 g mano naujo starterio
    100g vandens 20 ˚ C
    100g kvietinių miltų

Dabar dėti į švarų indą naują starterį, vandenį ir miltus, indą imkit didesnį, kad galėtų laisvai kilti ir burbuliuoti.Vėl uždengiam ir paliekam 24 val.Sumaišytas raugas kvepia duonele:)Mano nuotraukos yra dar nemaišyto raugo, tokio, kaip atrodo prieš maišymą.
7 diena
Nuo šiol :
    50 g mano naujas starteris
    100g vandens 20 ˚ C
    100g kvietinių miltų
Raugas paruoštas, belieka kažką iškepti, blynai išėjo neblogi, o kaip bus su duona pažiūrėsim:)

Jeigu reikia ruginio raugo, tuomet miltus reikia keisti į ruginius, tuo pačiu kiekiu, kaip maitinsit raugą.Aš padėjau į šaldytuvą, uždengusi plastikiniu dangteliu, jį prabadžiusi skylučių su adata.Jei nieko nereikia kepti, tai raugą laikyti šaldytuve, o jei reikia kepti kažką, jį išimti, pamaitinti tokiu pat santykiu ir laikyti geriausiai parą šiltai.
šALTINIS: http://www.azeliaskitchen.net/blog/how-to-make-easy-sourdough-starter-dan-lepard/ 

4 komentarai:

aguonele rašė...

Sveikinu sveikinu su raugu!!! Man tik keistai atrodo, kai vanduo atsiskyręs auginimo procese buvo... nepasirodė skysčių per daug?

srove rašė...

Ačius brangute:)
Man tai irgi keistai pasirodė, bet šaltinyje, kai gerai įsižiūri, tai irgi matosi apačioje skaidraus vandens, tik gal temp. aukštesnė ir burbuliukų daugiau.Manau, kad toks ilgas raugo gamybos procesas turi savo pliusų ir minusų.Vanduo atsiskyrė turbūt todėl, kad įmirkę miltai nelabai aukštoje temperatūroje greitai nerūgo ir pasidarę sunkesni, nusėdo į dugną, nes nepakako oro ir šilumos, kurie stimuliuotų greitą rūgimą ir užtikrintų vienalytiškumą, nežinau, kaip duonoje ir kitur dėl temperatūrų, bet nuo seno žinau, kad geriausios lakto bakterijos pav. raug.kopūstuose veisiasi ~20temp., jei temp. aukštesnė, tuomet pradeda daugintis sviesto rūgšties bakterijos, turinčios nepageidaujamą aštrumą, jei žemesnė temp. negu 20, tai jau gaminasi puvimo bakterijos, vėl negerai.Tai nežinau, ar čia duonai turi kokios reikšmės, ar ne, bet man patiko šis receptas dar ir dėl to, kad pas mane tokia temp., tai man rūpintis tuo raugu jokių problemų nesudarė ir manau pavyko iškart:)O skysčių tikrai nepasirodė per daug, aš kaip tik galvojau, kad gal miltų per didelius šaukštelius įdėjau ir per ''sunkus''galėjo gautis, gal dar dėl to šiek tiek daugiau atsisluoksniavo, bet kai pašėriau, sekančią dieną, labai normaliai jau rūgo.

Anonimiškas rašė...

Sveika, Srove,
Na vat bandau pasigaminti raugą. Tai jau trečias bandymas. Pirmi du nesigavo, manau, kad dėl per žemos kambario temperatūros. Tiesa, anskčiau bandžiau kitus receptus. Dabar jau esu 6-oje dienoje, šilčiau, jogurtas ir razinos irgi manau padejo, ir viskas einasi kuo puikiausiai :)
Duoną irgi kepsiu pirmą kartą. Tai norėjau paklausti: po 7-os dienos tą gautą starterį tiesiai naudoti duonai kepti? Kiek jo reikia duonai, kuriai naudosiu 300 g ruginių ir 200 g kvietinių miltų? Gal 7-ą dieną dėt ruginius miltus, o ne kvietinius?
Labai noriu, kad pavyktų... Todėl ir teiraujuosi.

srove rašė...

Pirmiausia atsiprašau, kad ilgai neatrašiau, nes dažokai tenka išvykti.
Pagaminus starterį galima naudoti iškarto tik jis gali būti silpnesnis, nei gerai subrandintas, todėl gali būti, kad jo reikėtų šiek tiek daugiau, o kiek raugo reiktų jūsų nurodytam kiekiui miltų negaliu atsakyti, nes kiekvienai duonai skirtingi receptai ir skirtingi kiekiai raugo.Sėkmės jums kepant duonelę, labai tikuos, kad jau pavyko:)