2012 m. sausio 30 d., pirmadienis

Koldūnai saulutė

Vieno pasivaikščiojimo parduotuvėje metu, už akių užkliuvo ryžių miltai.Pagalvojau, kad reiktų nusipirkti ir kažką pagaminti iš jų.Bandžiau lipinti koldūnus ir atrodo, kad visai neblogai pasisekė.Dariau panašiu principu, kaip plikytiems miltiniams koldūnams, tačiau daug daugiau plikinio gavosi, kadangi ryžius plikinau visus, žodžiu pusė tokių miltų ir pusė paprastų,Kiaušinio nebandžiau dėti, nes tuomet reikėtų žymiai daugiau miltų, o aš norėjau, kad kiek dominuotų ryžiai.Gavosi plonytė, traški skūrytė, man visai patiko, tai nutariau sudalyvauti tuo metu vykstančiame, restorano ''Carskoje selo" koldūnų konkurse.Nustebau, kai savo pašte radau sveikinimą, jog laimėjau 1 vietą:) ir prizą Bosh maišytuvą-mikserį. Ačiū organizatoriams.Va ir pasigyriau:) Beje, organizatoriai žadėjo, kad šie koldūnai bus įtraukti į jų meniu ir jų galėsite paragauti ''Carskoje selo ''restoranuose.Tokie dalykai labai įkvepia visokiems eksperimentams:) Taigi koldūnams reikės:


  • ryžių miltų 100gr.
  • kvietinių miltų 100gr.
  • pienas 80gr.
  • vanduo 40gr.
  • aliejus 40gr.
  • druskos pusė šaukštelio
Visus produktus, išskyrus kv. miltus, dėti į ned. prikaistuvį, išmaišyti ir kaitinti, maišant mediniu šaukštu, kol smarkiai sutirštės ir tiesiog pasidarys tešlos gumulas.Nukaisti, uždengti ir palaikyti 5 min.Dėti 100gr. miltų kv. ir minkyti gerokai, tešla nebus lipni, tik šiek tiek slidoka nuo aliejaus, daugiau miltų nedėti.Suvynioti į plėvelę ir padėti šaldytuvan kokiam pusvalandžiui.Išėmus iš šaldytuvo, tešlą iškočioti plonai, ant labai nedaug miltais pabarstyto paviršiaus.Tešlos viršų barstyti nereikia, nelips prie kočėlo.Tada išspausti kokio ned. puodelio pagalba skrituliukus, ant vieno dėti įdaro, kitu skrituliu užkloti ir aplink pirštais apspaudyti, išploninti.Ant įdaro dedamą skrituliuką dėti ne miltuota puse.Kad gautųsi gražesni, kas tarpelis galima suspausti tarp pirštų pačius kraštelius.


Įdarą galima naudoti, koks patinka, tik jei mėsa sausesnė, reiktų nepamažinti kefyro, ar sultinio, grietinėlės, kad gautųsi sultingi.
Aš ėmiau:
  • 120gr.kiaulienos faršo
  • 60gr.jautienos faršo
  • 40gr.porų šviesesnės dalies(galima keisti česnako skiltele, ar dviem)
  • 20gr.svogūno
  • 60gr.mozarelos sūrio (nebūtina)
  • 3šaukštus kefyro
  • druskos, truputis mairūno, prieskoniai pagal skonį
Porus su svogūnais gerokai apkepinti, truputyje sviesto ir aliejaus mišinyje, atvėsinti, sudėti į faršą, sūrį sutarkuoti su burokine tarka, arba tiesiog perspausti per ją,  viską išminkyti ir įdaryti koldūnus.Kepti įkatintame aliejuje, kol apskrunda.
Padažui ėmiau:
  • didesnį šaukštą majonezo
  • pusantro šaukšto pomidorų padažo(dažniausiai naudoju kėdainių be konservantų, todėl, kad jis man skaniausias:) )
  • 3 šaukštai pieno
  • skiltelė česnako labai smulkinta
  • žiupsnelis ned. cukraus, pipirų, druskos.
Cukrų, pipirus druską ir česnaką sutrinti šakute, sudėti kitas dalis, išmaišyti, leisti šiek tiek pastovėti.


O čia mano priziukas:))



15 komentarų:

Segebutė rašė...

Sveikinimai, laimėjus 1-mą vietą! Receptas su visais patarimais labai geras, jau nusikopijavau ateičiai, gamybai. Notrauka super-viliojanti. Ačiū!

Reda rašė...

Jetus, koks receptas! Didžiausi sveikinimai Srovele, kaip smagu laimėti ar ne :)šaunuolė!!!
O koldūnai bus išbandyti!

srove rašė...

Sėkmės, Segebute, gaminant ir skanaus valgant.Ačiū!

Reda, žinoma, laimėti smagu, ypač, kai nesitiki:).Ačiū!

Edita rašė...

Nuodėmė neišbandyti šio recepto. Kaip išradinga! Nenuostabu, kad laimėjote pirmą vietą.

aguonele rašė...

Sveikinu ir aš!!!! Šaunuolė, esi nusipelnusi dar ir didesnių laimėjimų :) Mintyse esu aš tave ir medaliais apkarsčius! O ko dovanos nerodai? A...bijai, kad pavydėsim :P

srove rašė...

Ačiū, Edita.Bandykit, paprastas, nesudėtingas receptas, o ir tešla maloni, nereikia daug terliotis:)

Aguonėle, Ačius, ale vistiek nepatingėsiu kada pro Frankfurtą prasukti, tai pamatysi, kuo aš tave apkarstysiu, už tuos medalius:))atsiimsi tikrai:))
Niu gerai jau gerai, įdėsiu, jei pageidauji ir tą dovanikę, kai atkeliaus, ten nėra ko pavydėt:))

oditele rašė...

nuoširdžiausi sveikinimai:) visada baltai pavydžiu, kad žmonės išdrįsta dalyvauti konkursuose ir parodyti, ką sugeba:) patiekaliukas iš tiesų vertas pirmos vietos:)

srove rašė...

Ačiū, Oditėle:)Tai aš ir nelabai kur dalyvauju:)pabandžiau, na pasisekė:) gal kada dar kur sugalvosiu:)

Reda rašė...

Na Srovele, šiuo metu darau šitus gražuolius, iki kepimo viskas buvo kaip sviestu patepta, na bet, įkaitinus aliejų (žinoma įkaitinus ugnį padariau minimalią) pabandžiau pradžioj vieną pakepti, pažiūrėti kaip kepa, ir ką žiaurus nusivylimas :(, ištempiu kokią minutę vartant iš abiejų pusių, tešla jau ruda ruda, gerai apskrudus, išėmusi perpjaunu pusiau, na ir žaaalias vidus :(, velnias, galvoju, gal per daug karštas aliejus, bandau dar kart truputį pravėsinus...tas pats :( nesigauna...
Einu apvirsiu galvoju, ir tada dar šiek tiek apkepinsiu..

srove rašė...

Ir kodėl dabar čia taip atsitiko galvoju, gal aliejaus nebuvo pakankamai keptuvėje?nors aš kepu juos kartais net nevisai apsemtus(aliejų taupau:)), su šaukštu užpilu vis ant jų karštą aliejų ir iškepa kuo puikiausiai, tikrai ne vieną kartą jau kepiau, bet kad žali būtų, tai tikrai nepasitaikė.O gal labai dideli buvo?bet juk čeburėkai irgi būna su mėsos įdaru ir gaunasi didesni ir iškepa.Tikrai nesuprantu, kaip taip galėjo gautis, jie išsipučia, viršus gaunasi plonas ir traškus su plona poodine minkšta skuryte.Gaila žinoma, kad nesigavo, bet mano manymu tik temperatūra čia kalta, arba aliejaus mažai, arba aliejus kažkoks ne toks, nes aš esu kepusi kelis tokius didesnius, nei eiliniai koldūnai, bet ir tie žali nebuvo.

srove rašė...

Dar vienas dalykas, juos reikėtų kuo ploniau iškočioti, juk aš dar ir blynus tokius kepiau iš tos pačios masės su mėsa, tokius lankstytus ir tie iškepė, bet sakau, labai plonai reikia iškočioti.

Reda rašė...

Nu va gavos taip :( nefaina, nes jau buvau nusiteikusi taip gerai, nes pas Tave pasakiškai skaniai atrodo..pripliaškinau nuotraukikių :D ech, gaila.. antrą kart turbūt nesiryšiu...
Plonai plonai buvau iškočiojus, ir aliejaus pakankamai apsemta buvo, na man tiesiog pergreit apskrudo..turbūt nemokėjau teisingai iškepti...beje, o apvirti ir pakepinti tai ot =)
Ką darysi, gavos kaip gavos..

srove rašė...

Dar galvoju galėjo taip gautis todėl, kad vieną koldūną kepei, juk kiekis aliejaus tai didelis, jis įkaitęs ir vienam ko gero buvo per daug, kai sumeti visus koldūnus, aliejus šiek tiek praaušta, todėl gal čia ir šuo pakastas, jie ir virti visai neblogi sakyčiau, tik jau juos reikia gerokai ilgiau virti, nei vien su kv. miltais.

aguonele rašė...

Nu priziukas pasieke jau laimetoja!!! Liuks ;) Dabar duonas galesi minkyti ir minkyti :)

srove rašė...

Nu žinok galvojau, kad čia nieko gero nebus su tuo minkymu, bet turbūt geriau išminko, nei su rankom, kol kas gerai bus:))