2012 m. sausio 31 d., antradienis

Naminė gira


Nors lauke labai šalta ir ne vasara, bet kartais norisi atsigerti kažko sodresnio.Pasidarom naminės giros:)
Jai pagaminti imu:
  • 20ltr. verdančio vandens
  • 1kg.cukraus deginimui
  • 1,6kg cukraus į girą
  • 3kepalus juodos duonos(geriau ruginės)
  • 70gr.mielių šviežių
  • 2buteliai alaus(nebūtinai, bet jei norit, kad daugiau į alų panėšėtų, tai pilkit:)
Duoną supjaustau riekėmis ir nešu ant rinkių deginti, kol tampa beveik juoda, jei pečiaus nėra, galima ir orkaitėje sudeginti, bet virtuvėje kvapas degėsių tai bus:) Duoną sudėti į didelį emaliuotą puodą (priklausomai, kiek jūs norite giros gaminti) ir užpilti verdančiu vandeniu(nebūtinai visu iškart, nes kol tiek užvirs, tai ilgai truks:)Kai visas vanduo supiltas, galime uždengti ir palikti kelioms valandoms, kol atvės.Tuomet supilu į AUKŠTESNĮ puodą cukraus kg. ir statau ant viryklės, kaitinu, kol tampa juodas ir vos nelipa iš puodo tada staiga nukeliu į kriauklę ir įpilu~1ltr.verdančio vandens(atsargiai elgtis reikėtų, kad neaptėkštų)Mieles paprastai išmaišau su trupučiu šilto vandens ir cukraus ir palieku kelioms minutėms suputoti.Tuomet nukošiu atvėsusį duonos plikinį, sudedu cukrų, supilu mieles, padeginto cukraus tirpalą, išmaišau ir pilu į bačkutę(kai kada ir alų dar).Užsandarinu, pastatau šiltai, apkloju ir per pusantros paros, kai pakyla iki 5-6 atm.išnešu šaltai į rūsį.Jei bačkutės nėra, galima daryti ir į didelius 10-15ltr. stiklainius, juos užkimšti gerai ir laikyti šiltai ~2paras, paskui galima supilstyti į butelius, ar mažesnius stiklainius ir atšaldyti.Temperatūra giros viską supylus,  turėtų būti ne mažesnė, kaip 26-30l., per karšta irgi negali būti, nes tuomet mielės pražus.





9 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Jerguteliau...
as atsiprasau, nu bet pas jus ir kiekiai - jei ne paslaptis jus cia namie tiek gaminat - ar turit koki versliuka maisto?
20 litru vandens?! 3 kepalai duonos?!
:))))

srove rašė...

Kokį versliuką ?:DDD Pralinksminot:))Tai čia nedaug visai:)Dabar žiema, šalta, tai mažiau, o vasarą, kada karščiai, tai ir 40ltr.sueina:))Taigi pora savaičių ir nelieka to 20ltr.Šaltai, rūsyje visai neperrūgsta:))Aišku stiklinėjė taroje gal tiek neišlaikytų, nežinau, nebandžiau:)

Natalija Brancevičienė rašė...

As kazka panasaus darau, bet butinai isbandysiu ir si recepta. O alaus kokio reikia? gyvo?

srove rašė...

Nesvarbu, koks alus, galima ir gyvą.Būtų įdomu išgirsti ir jūsų receptą, pakeisti kažką kartais visai neblogai:)

aguonele rašė...

O aš negaliu net pagalvoti apie girą...nu kažkoks kvailas įsitikinimas kaip galima tokius kiekius mielių tirpinti ir gerti :DD turiu nusirašius kažkur receptėlį be mielių, bet taip ir neišbandžiau dar vis :(

Natalija Brancevičienė rašė...

As darau pagal Gustavo enciklopedijos recepta :D Tai jis kaip ir ne mano. Jusu skamba idomiau, mano ir skonis butu idomesnis :)

srove rašė...

Ačiū, reikės pasieškoti receptuko:)

Natalija Brancevičienė rašė...

Srove, gira FANTASTISKA :) Dabar darysiu, bent jau sau, tik tokia :) ACIUUUUUU :)

srove rašė...

Prašau,į sveikatytę:)Labai smagu, kad pritiko:)